:

August 2024 · 3 minute read

۲۴ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۳ فوریه ۲۰۲۴

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، می‌گوید که هیچ تلاشی از سوی این کشور برای «عادی‌سازی» روابط با طالبان یا به رسمیت شناخته شدن حکومت آن‌ها صورت نگرفته است چون طالبان به «تعهدات» خود عمل نکرده‌اند.

آقای کربی این موضوع را در پاسخ به پرسشی در مورد اهداف نشست هفته آینده دوحه درباره افغانستان ابراز کرد.

قرار است این نشست با اشتراک نمایندگان کشورها به میزبانی سازمان ملل در روزهای ۱۸ و ۱۹ فبروری/فوریه در دوحه قطر برگزار شود. در این نشست از هیأت طالبان نیز دعوت شده است.

آقای کربی در پاسخ به این سوال که آیا برگزاری این نشست به معنای «عادی‌سازی» طالبان خواهد بود، گفت آمریکا چنین هدفی ندارد.

او افزود: «هیچ تلاشی از سوی دولت ایالات متحده آمریکا برای به قول شما 'عادی سازی'، یا به رسمیت شناختن طالبان در میان نیست.»

او در پاسخ به این سئوال که آیا باید سازمان ملل چنین نشستی را برگزار می‌کرد یا نه گفت این مربوط به دبیرکل سازمان ملل است و «هیچ چیزی در سیاست ما نسبت به طالبان تغییر نکرده است».

آقای کربی تاکید کرد که طالبان به تعهدات خود عمل نکرده‌ است تا به عنوان یک حکومت مشروع شناخته شوند.

سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا تصریح کرد: «ما رسماً گفته‌ایم و بارها گفته‌ایم که اگر [طالبان] می‌خواهند به‌عنوان حاکمان مشروع دیده شوند، باید به همه تعهداتی که گفته‌اند انجام خواهند داد، عمل کنند. و آنها این کار را نکرده‌اند.»

طالبان در تابستان ۲۰۲۱ میلادی پس از تصرف شهرهای بزرگ افغانستان از دولت پیشین این کشور و سپس با وارد شدن به کابل، پایتخت کنترل این کشور را به دست گرفتند. محمد اشرف غنی، رئیس‌جمهور وقت از کشور فرار کرد و در روزهای پس از آن طالبان حکومت خود را اعلام کردند.

با سپری شدن بیش از دو و نیم سال از آن زمان تاکنون هیچ کشوری حکومت آن‌ها به رسمیت نشناخته است. بسیاری از کشورها گفته‌اند به رسمیت شناختن این حکومت مشروط به فراگیر شدن و رعایت حقوق بشر به خصوص حقوق زنان از سوی طالبان است.

در نشست دوحه به میزبانی سازمان ملل درباره چگونگی تعامل با حکومت طالبان صحبت خواهد شد. در این نشست همچنین از نمایندگان زنان افغانستان هم دعوت شده است.

در ۲۹ دسامبر سال گذشته میلادی، شورای امنیت سازمان ملل متحد براساس توصیه‌های فریدون سینیرلی‌ اوغلو، هماهنگ‌کننده ویژه سازمان ملل برای افغانستان قطعنامه ۲۷۲۱ را در مورد چگونگی تعامل با حکومت طالبان تصویب کرد.

در این قطعنامه از دبیرکل سازمان ملل خواسته شد تا نماینده ویژه‌ای را «برای تنظیم دیپلماسی با حکومت طالبان» تعیین کند. در نشست هفته آینده در مورد این موضوع نیز بحث خواهد شد.

این قطعنامه بر ایجاد نقشه راه برای ادغام کامل افغانستان در جامعه بین‌المللی و یک مکانیسم نظارتی برای پیروی از توصیه‌های کرده است.

مقام‌های طالبان اما به طور مکرر با معرفی شدن یک نماینده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان مخالفت کرده‌اند و همواره تاکید کرده‌اند که کرسی افغانستان در سازمان ملل باید به نماینده آن‌ها سپرده شود.

ncG1vNJzZmivp6x7o67CZ5qopV%2BlsrO%2FyJqlaJmiqbakuMSsZpyjZ27Dt76Ro2mypw%3D%3D